כאשר אדם נכנס להליכי חדלות פירעון ניתן לבטל פעולות הענקת נכסים שבוצעו לפני תחילת ההליכים בעניינו.
בהתאם לדין הקודם (סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980) כל הענקה שבוצעה עד שנתיים לפני שנעשה האדם פושט רגל, בוטלה באופן אוטומטי. במקרה של הענקה שבוצעה מוקדם משנתיים ועד עשר שנים ממועד שנעשה אדם פשיטת רגל, חזקה שהפעולה מבוטלת אלא אם הוכח שבמועד ההענקה המעניק היה כשר פירעון של כל חובותיו מבלי להיזקק לנכס המוענק.
לעומת זאת, הדין החדש (סעיף 220 לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018) קובע שההענקות אינן מבוטלות באופן אוטומטי ולא קיימת חזקה שהפעולה מבוטלת. בהתאם לחוק החדש, בסמכות בית משפט להורות על ביטול ההענקה. יתרה מכך, בהתאם לחוק החדש - ניתן לבטל הענקות שבוצעו עד שנתיים לפני שניתן צו לפתיחת הליכים, ובמקרה של קרוב משפחה עד ארבע שנים. כלומר, קוצרה באופן משמעותי התקופה שמכוחה ניתן להוסיף נכסים לקופת הנשייה.
ישנם שלושה תנאים מצטברים אשר בהתקיימם בסמכות בית משפט לבטל את ההענקה:
(1) הפעולה נעשתה בלא תמורה או בתמורה שאינה הולמת בנסיבות העניין;
(2) מועד ביצוע הפעולה חל בתקופה שתחילתה שנתיים לפני מועד הגשת הבקשה לצו לפתיחת הליכים, ולגבי פעולה לטובת קרוב – ארבע שנים לפני המועד האמור;
(3) במועד ביצוע הפעולה היה החייב בחדלות פירעון או שביצוע הפעולה הביא אותו לחדלות פירעון.
כאשר חזקה שאדם היה בחדלות פירעון בתקופה האמורה בסעיף קטן (2), אלא אם כן הוכח אחרת.
לדעתנו חל כאן שינוי משמעותי בדין, שכן אף אם ההענקה נעשתה חודשים מספר לפני שניתן צו לפתיחת הליכים, אין ההענקה בטלה ואף קיימת אפשרות להוכיח שניתן להותירה על כנה.
לדוגמה - אדם הסתלק בחודש דצמבר 2019 מירושת אביו המנוח כדי להותיר את העיזבון לזכות אמו האלמנה והמבוגרת. מספר חודשים לאחר מכן, פרצה מגיפת הקורונה וגרמה לקריסת עסקיו של אותו אדם באופן שהביא אותו למצב של חדלות פירעון. בהתאם לדין הישן, באופן אוטומטי הסתלקותו של אותו אדם הייתה מבוטלת והירושה לה היה זכאי הייתה מתווספת לנכסי קופת הנשייה. כעת, בהתאם לדין החדש, אין הפעולה מבוטלת ואותו אדם יכול להוכיח שבמועד הסתלקותו מהירושה לא היה במצב של חדלות פירעון ומכאן שהירושה לא תיכלל בקופת נכסי הנשייה ותיוותר בידי אמו האלמנה.
לעיון בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח-2018 באתר נבו - לחץ כאן.
לעיון בפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם-1980 באתר נבו - לחץ כאן.
נכתב ע"י עו"ד איתי למברגר.
האמור במאמר זה או בכל מאמר אחר באתר זה הינו בבחינת מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי. ככל שמי מהמבקרים באתר יבחר לעשות כן הרי הוא פועל על אחריותו המלאה בלבד.